Založ si blog

Kritéria pre politikov v komunistickej Číne a v kapitalistickom Slovensku

1.) Komunistická Čína:

 

Ak chcete vstúpiť do oficiálneho systému Komunistickej strany Číny a pracovať v štátnej službe, musíte zložiť: Skúšku štátnej služby – Guokao (Civil Service Examination).

 

Skúška trvá päť hodín.

Prvá časť skúšky má 135 otázok s možnosťou výberu z viacerých odpovedí, na ktoré musia kandidáti odpovedať do dvoch hodín, čo znamená, že na zodpovedanie každej otázky zostáva menej ako minúta.

Otázky sa týkajú širokého spektra tém, vrátane matematiky, logiky, analýzu dát, správne chápanie jazyka, všeobecné znalosti svetových udalostí, politiky, zákonov, kultúry, atď.

Ak túto skúšku zložíte pôjdete na ústnu skúšku, kde 3 hodiny budete písať eseje zahŕňajúc riešenie sociálnych problémov, občianskych sporov, atď…

Všetky testy sú navrhnuté tak, aby komplexne zhodnotili schopnosti kandidátov vrátane psychického potenciálu a schopnosti chápať, analyzovať a riešiť problémy.

 

Na konci blogu sú aspoň 4 príklady zo skúšky (asi z logiky), kde je potrebné doplniť správny obrázok do voľného štvorca. Pripomínam, že na každú otázku máte menej ako minútu.

 

Kritéria pre skúšku:

 

Na skúšku sa môžu prihlásiť: Občan Číny vo veku 18-35 rokov (PhD do 40 rokov).

Na skúšku majú zakázané sa prihlásiť ľudia:

– ktorý majú kriminálny záznam,

– alebo boli vylúčený z verejnej funkcie,

– vojaci v službe,

– a študenti, ktorí nemajú ukončenú univerzitu.

 

Skúška štátnej služby v Číne – Guokao sa koná každý rok v novembri.

Ak kandidát zloží skúšku, potom jeho ďalší postup je založený na 10-stupňovom hodnotiacom systéme.

V priemere trvá 20 až 30 rokov, kým sa z vedúceho štátneho zamestnanca na nízkej úrovni „ke“ alebo „fu ke“ stanú najvyšší funkcionári Komunistickej strany Číny ale štátu „guo“ alebo „fu guo“.

 

V novembri 2020 túto skúšku absolvovalo 1,58 milióna uchádzačov. Tí, ktorí prešli úspešne skúškou 135 otázok, sa koncom novembra zúčastnia písomného testu a svoje pozície zaujmú v roku 2021 po ďalšom absolvovaní pohovorov a zdravotných kontrol.

V roku 2021 plánuje Čína prijať 25 700 štátnych zamestnancov, čo je o 1600 viac ako v predchádzajúcom roku, pre jej 79 ústredných agentúr a 23 pomocných inštitúcií. Priemer je okolo 61 uchádzačov na každú pozíciu. Na vysokú pozíciu sa dostane zhruba 1 z 10 000 uchádzačov.

 

Vo volebnom systéme majú princíp: „výber a voľby“. Kde je veľmi dôležitá voľba výberu kandidátov, ktorí môžu byť zvolení. Čína odmieta systém západných kapitalistických volieb, ktoré pokladá len za divadielko politických hercov.

– Čína vytvorila systém meritokracie „výber a voľby“ – kde sa kompetentní kandidáti vyberajú na základe výkonnosti, výsledkov a širokej podpory po komplexnom procese, ktorý zahŕňa skríning, prieskumy verejnej mienky, interné hodnotenia a rôzne typy volieb.

– I keď čínsky volebný systém „výberu a volieb“ nie je dokonalý, priniesol pozitívne výsledky pre Číňanov. Zaujímavé je, že vzostup Číny priťahuje globálnu pozornosť, kde sa kapitalistickí analytici  sústredili na ekonomický model Číny, čo je samozrejme dôležité, ale vyvíjajúce sa politické zmeny v Číne väčšinou ignorujú.

 

Poslanci ľudových zastupiteľstiev na úrovni okresov a obcí sú volení priamo dospelými členmi verejnosti. Poslancov ľudových zastupiteľstiev na vyššej úrovni volia poslanci na úrovni bezprostredne pod nimi, a tak ďalej.

Počet „vedecky“ vyselektovaných kandidátov je obmedzený v pomere k počtu voľných kresiel. Napríklad na národnej úrovni je na 100 kresiel povolených najviac 110 kandidátov; na úrovni provincií je tento pomer 120 kandidátov na 100 kresiel. Tento pomer sa zvyšuje pre každú nižšiu úroveň ľudových zhromaždení, až kým najnižšia úroveň, teda úroveň dediny, nemá nijaké obmedzenie počtu kandidátov na jednotlivé kreslá.

 

Komunistická strana Číny zaviedla kompletný vzdelávací systém, ktorý pomáha úradníkom lepšie plniť potreby novej situácie a nových úloh. Takto Čína kultivovala veľké množstvo vynikajúcich politických talentov neustálym školením, praxou a hodnotením. Ako hovorí staré porekadlo v Číne: „Trvá sedem rokov, kým sa zistí, či zo stromu vyrastie vhodný stavebný materiál.“

 

 

2.) Kapitalistické Slovensko:

 

Ak ste chceli  vstúpiť do oficiálneho systému vládnutia na Slovensku po prevrate 1989 alebo do štátnej služby museli ste tiež zložiť skúšku.

Skúška trvala asi 5 minút a stačilo, keď ste počas tejto doby vychrlili minimálne 21 nadávok na socializmus, komunistov a Sovietsky zväz. Kandidáti s najkvalitnejšími nadávkami dostávali najkvalitnejšie ministerstva.

Neskoršie sa táto skúška rozšírila o nenávisť k Ruskej federácii, k Putinovi a komunistickej Číne. Rozvoj osobnosti sa ďalej kultivoval a kultivuje v mentálnom rozsahu zvieracích inštinktov.

 

Viete si predstaviť, že by dnešné naše slovenské politické elity mali zložiť skúšku z čínskeho Guokao? Štyri otázky sú na konco blogu. Viete si predstaviť, že by skúšky boli v priamom prenose v televízii? To by bola zábavná relácia s vysokou sledovateľnosťou.

Ja viem, že naše slovenské vládne celebrity, by najradšej mali skúšku z toho, v čom sú dobrí: a to je: jesť, piť, kakať cikať, súložiť a ešte hromadiť majetok.

V týchto kategóriách by pobili komunistických Číňanov na celej čiare.

 

Záver:

 

V štartovacom bode v roku 1949, keď sa čínski komunisti dostali k moci, Čína bola po občianskej vojne chudobná, rozbitá a zaostala krajina vo všetkých oblastiach na pokraji hladomoru. Čítal som informáciu z tej doby z nejakého čínskeho mestečka, kde vraj každé ráno vyšlo do ulíc nákladné auto, aby pozbieralo z ulice mŕtvych ľudí.

 

Naproti tomu USA po Druhej svetovej vojne vlastnili 61% zásob svetového zlata a produkovali 50% svetovej produkcie. Bola to krajina s absolútnou ekonomickou, vojenskou a politickou mocou nad ostatným vyspelým svetom, ktorý bol zničený vojnou.

 

Preto je skoro neuveriteľné a je to potrebné vedecky skúmať, ako mohla Komunistická strana Číny za 70 rokov z tejto zaostalej krajiny vybudovať svetovú veľmoc, i na vzdory sankciám a embargám, a mnohým pokusom zničiť Čínu zo strany kapitalistického sveta, čo trvá dodnes.

 

Prečo sa vo svete nenasleduje vysoko-úspešný čínsky model socializmu s čínskymi charakteristikami?

Pretože kapitalistické politické elity sa okrem iného boja, že by priniesol aj skúšky štátnej služby – Guokao.

 

Dodatok:

 

Môj základný pohľad na komunistickú Čínu je, že vďaka vypracovanému systému výberu a vládnutia, Komunistická strana Číny úspešne buduje novú, vysoko humánnu a progresívnu civilizáciu, oproti kapitalistickej civilizácii.

 

Predpokladám, že ak sa kapitalistickému svetu za 10-30 rokov nepodarí zničiť čínsky socializmus s čínskymi charakteristikami, na čom pracujú najlepšie kapitalistické mozgy, tak komunistická Čína dosiahne takú vedomostnú, produkčnú, vojenskú a vysoko technickú úroveň, že skúpi USA a celú Európu za cenu šrotu.

 

PS: Na oživenie blogu by som opäť prosil antikomunistických mentálnych vykadencov, aby v diskusii riadne zakadili. Aspoň tak ako minule, za čo im vopred ďakujem.

 

Karol Ondriaš

210518

 

Štyri otázky z testu Guokao:

VII. Križiacke ťaženie do Ruska a vyľakaní Genetickí Euroatlantickí predátori. Aké je súčasné skóre?

21.04.2024

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto blogu je klamstvo. Je to všetko vymyslené pre potešenie chichotajúcich sa domácich zvieratiek Segregovaného Vyvoleného Hamburgera a aj tých, ktorí si myslia, že sa ich to netýka. Prvých šesť križiackych ťažení genetických predátorov do Ruska sú popísané v mnohých publikáciách a ja som ich spomenul v [...]

Kapitalistické demokratické slobodné voľby a výber kandidátov, ako zbrane hromadného sebazničenia! Prečo komunistická Čína skúpi za pár desiatok rokov Európu a USA za cenu šrotu?

02.04.2024

Odpoveď je jednoduchá: Pretože Čína nepoužíva zbrane hromadného sebazničenia! Ja popíšem aspoň dve zbrane hromadného sebazničenia, ktorým sa v kapitalizme klaniame podobne, ako v stredoveku po dobu 350 rokov sa klaňali páleniu bosoriek, t.j. prostriedku na odstránenie zla. Komunistická Čína, a aj my komunisti z KS-21.St, pokladáme kapitalistické, [...]

Ako bude reagovať genetický rakovinový nádor a jeho metastázy, keď sa faktami ďalej potvrdí, že za masakrom na predmestí Moskvy 22. 3. 2024 je vláda Ukrajiny?

24.03.2024

Úvodom prehlasujem, že všetko, čo je napísané v tomto blogu je klamstvo. Je to všetko vymyslené pre potešenie chichotajúcich sa domácich zvieratiek Segregovaného Vyvoleného Hamburgera a tých, ktorých sa to týka. Áno, je to pravda!! Tajomník Rady národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny Alexej Danilov potvrdil účasť Ukrajiny na teroristickom útoku na „Crocus“: [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 82
Celková čítanosť: 283040x
Priemerná čítanosť článkov: 3452x

Autor blogu

Kategórie